Laracon EU 2017

28-30 august 2017 AMSTERDAM

Veel van onze websites worden ontwikkeld aan de hand van het WordPress CMS. We werken hier graag mee omdat dit een krachtig en makkelijk CMS is, bruikbaar door jong en oud en zonder enige kennis van code. We gebruiken het WordPress CMS dan ook vooral bij kleine tot middelgrote websites.

Toch is dit niet altijd de beste keuze voor elk project. Vaak zijn grotere projecten niet gebaat bij het WordPress CMS. De reden hiervoor is dat WordPress out-of-the-box heel wat functionaliteiten heeft ingebouwd die je bij complexere projecten vaak niet nodig hebt. Die overbodige balast kan op termijn zorgen voor een minder performante web applicatie.

Voor grotere projecten werken wij daarom vaak met het Laravel framework. Dit PHP framework biedt een krachtig en performant skelet voor de opbouw van een web applicatie. 
De ontwikkeling van het framework staat geen dag stil. Om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen binnen het framework en PHP, wordt er jaarlijks een Laravel conferentie gehouden: Laracon EU. Dit jaar zakten we af naar De Meervaart te Amsterdam voor een leerrijke en inspirerende 2-daagse. Hierbij een kort overzicht van interessante en inspirerende talks:

Build your API with Apiary & Dredd
Deze leerrijke talk ging over de ontwikkeling van een API. Een API wordt vaak gebruikt om een softwarepakket te linken met een website of webapplicatie. 
Een mooi voorbeeld hiervan is de website van Vossemeren die gekoppeld werd met hun softwarepakket Whise waar ze hun vastgoed in beheren.
Tijdens deze talk werden er enkele handige tools aangereikt waarmee de ontwikkeling en testing van dergelijke API’s vlotter gaat.

From zero to multi-platform Chatbot with BotMan
Chatbots zijn niet meer uit de digitale wereld te denken. Denk maar aan Billie, de digitale assistent van bol.com. Hij probeert je vragen te beantwoorden aan de hand van sleutelwoorden die hij terugvindt in jouw vraag.
De tijd waarin deze technologie slechts toegankelijk was voor de grote multinationals met grote budgetten is definitief over. Dankzij laagdrempelige en goede software kan elk bedrijf een chatbot inzetten om processen te automatiseren. Dit kan gaan van customer service tot interne processen.

State of Laravel
Tenslotte was de maker van Laravel, Taylor Otwell, ook aanwezig op Laracon. Hij stelde een heleboel nieuwe features voor die in de nieuwste versie (Laravel 5.5) uitgebracht zouden worden. Intussen is deze nieuwste versie ook officieel uitgebracht en wordt ook al volop gebruikt in onze projecten.

Kortom, een geslaagde editie met inspirerende en boeiende talks. Laracon 2018? Count us in!