Terug

De trends in webdesign voor 2024

18 december 2023|Joke

Het jaareinde is altijd een beetje vooruitblikken naar wat nog komt. Uiteraard houden we bij Webit de nieuwe webdesign trends in de gaten. In deze blog blikken we nog even kort terug op de trends van 2023 en kijken we naar de evoluties die op ons afkomen. Zo ben je weer helemaal mee en reken maar dat we met deze nieuwe designtrends aan de slag gaan!

Wat bracht 2023 ons aan webdesign trends?

Zoals elk jaar zagen we ook in 2023 heel wat nieuwe ontwikkelingen opduiken en trends die al ingezet waren zich verder ontwikkelen. De volgende trends waren onmiskenbaar:

Minimalistische ontwerpen
Heel wat witruimte en platte ontwerpen veroverden onze schermen. Minimalisme was troef. Rust brengen in een drukke wereld die op zijn kop staat is basis voor heel wat webdesigners. Een trend die duidelijk door de klanten gesmaakt werd en niet snel zal verdwijnen.

Micro-interactions
Kleine animaties die de bezoekers bijkomende info geven en voor interactie zorgen braken helemaal door. De UX krijgt er een boost door en de website wordt een stuk makkelijker te gebruiken, waardoor het surfen efficiënter verloopt. Een win-win voor alle partijen.

Dark mode
Kleuren die zich aanpassen aan het moment van de dag? Helemaal 2023. De donkere modus veroverde onze schermen voor een aangepaste beleving en meer rust voor de ogen. Switchen tussen lichte en donkere schermen, we zijn er ondertussen aan gewend.

Gradients
Kleurverloop of gradients zijn hip. Een gradient werkt verfrissend, is vaak uniek en blijkt uit onderzoek de bezoeker te verleiden. Kortom, heel wat troeven, al valt het gebruik niet bij iedereen in de smaak. Zorgvuldig en zonder overdaad ermee omspringen is key.

Overlappingen
Nee, helemaal nieuw was de layering trend niet, maar overlappingen en asymmetrische vormen blijken een blijvertje.

Betekent een nieuw jaar het einde van deze trends? Nee hoor, ook in 2024 kom je nog prima weg met design op basis van deze trends. Toch zien we bij Webit al een heleboel nieuwe webdesigntrends de kop opsteken. Stilstaan is achteruit gaan, toch?

De webdesign trends van 2024

Een rumoerige wereld beknot de creativiteit niet, dat staat vast. Ook in 2024 aan trends geen gebrek. Wij duiden enkele belangrijke trends.

Het einde van de video header?
Een fraaie video bovenaan je webpagina? Binnenkort zou je er weleens heel wat kunnen zien verdwijnen. De video-header mag dan wel een blikvanger zijn, vaak heeft deze ook een stevige impact op de prestaties van je pagina. Performance is king vandaag de dag, de video header lijkt dus echt wel zijn beste tijd gehad te hebben.

Wil dit zeggen dat je alle video’s van je website moet bannen? Zeker niet! Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om wel video te integreren, maar niet automatisch te laten afspelen.

Het mag wat abstracter
Abstracte headers met uit de kluiten gewassen letters en een bijzonder typografie winnen terrein. Speels, bold en opvallend. Deze headers springen in het oog, blijven hangen en hebben geen negatieve impact op de page speed. Niet voor elke onderneming weggelegd, maar fraaie ontwikkelingen zijn mogelijk.

AI
We kunnen niet om dit buzzword heen. AI vindt ook zijn weg naar webdesign en zorgt voor een heleboel leuke tools. Van een slimme chatbot tot heel wat andere integraties, AI kan wel degelijk voor een grote meerwaarde zorgen. Bij Webit volgen we de ontwikkelingen op de voet en suggereren we de zaken die werkelijk wat toevoegen aan je website.

Scrolling animations
Scrollen saai? Niet met een fijne animatie. Scrolling animations zorgen voor leven op je site en geven de bezoeker een goed gevoel. Wisselende achtergronden, pijltjes of andere leuke effectjes: het kan allemaal.

Vakjes en nog meer vakjes
Deze trend wordt ook wel de lunchbox trend genoemd. Kleine – al dan niet bont gekleurde – vakjes nemen je scherm over. Deze grids maken het mogelijk om overzichtelijk heel wat content te presenteren. Niet voor niets zijn Apple en Windows al fan en volgen heel wat webshops.

3D met een extraatje
3D zorgt voor wat extra diepte en reliëf in de visuals. Leuke 3D-effecten doen je site er tussenuit knallen en zorgen voor een visueel extraatje voor de bezoekers.

De webtrends van 2024 in de praktijk brengen?

Getriggerd door de designtrends van 2024 of is je website/webshop simpelweg aan een opfrissing toe? We luisteren graag naar jouw verhaal. Bij Webit ontwikkelen we jouw webdesign op maat, al dan niet met de nieuwste tools en trends. Contacteer ons en we bekijken graag samen met jou de mogelijkheden.

©

Webdesign

Webit 2024 – Met gebouwd, door ons!